Čokomilka

Hoď dobre zrno do mora a vyrastie ostrov.
Indonézske príslovie

21. 11. 2010

Philip K.Dick alebo kentauros?

Philip K. Dick napísal veľa napínavej science-fiction. Konkrétny román, ktorého kauza sa práve ide rozvíriť, som kedysi čítala a preto sa chcem vyjadriť :D

"Sní androidi o elektrických ovečkách?" je predloha k Blade Runnerovi, ktorý bol svojho času jednotkou v programoch kín. Teraz z jeho románu použili údajne konštruktéri nového google-mobilu názov Nexus, čo podráždilo akútne dedičku Philipa K.Dicka natoľko, že hrozí z toho súd o autorských právach...

Pozrime sa bližšie na názov Nexus. Toto slovo nepochádza, ako sa mylne domnieva milá dedička, z autorskej dielne jej predka ale je to názov postavy z antických bájí.

Predovšetkým, tomuto slovu dal svoj tvar kentauros zvaný Nessus, v latinskom prepise Nexus. Bol to ten kentaur, ktorého Herakles zabil, pretože zhodil jeho ženu do rieky. Prečo Nessus takto konal, vieme. Jeho dôvod bol veľmi realistický. Išlo o peniaze takisto ako dedičke pána Dicka. Herakles mu odmietol zaplatiť za službu prevozníka. To, čo sa stalo Heraklovi, keď sa dotkol v rieke Nessovej krvi, je pozoruhodné: Herakles stratil schopnosť klamať a či nevravieť pravdu, keď sa mu to hodí... Dosť veľký trest.  No ale povedzme si úprimne, za také hlúpe konanie, akého sa dopustil Herakles, a to, že odmietol zaplatiť, hoci na druhom brehu nechal svoju rukojemníčku, si nezaslúžil nič iné.

Nessus a či Nexus znamená spojený, spojenie, teda to označuje stav, v ktorom sa ocitli naši známi kentaurovia. Boli spojením koňa a človeka. Spojení vznikli spojením.

Originálny pôvod slov je nielenže neznámy ale i neželaný v tomto prípade...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára