Čokomilka

Hoď dobre zrno do mora a vyrastie ostrov.
Indonézske príslovie

21. 11. 2010

Syriana


Toto som napísala dávnejšie. Recenzia na film Syriana. Mne sa aj tak páčil viac Lord of war, ak mám porovnávať diela toho istého žánru.
Pozoruhodný filmársky zámer vyzerajúci dľa trailerov a iných reklamných aktivít, že by to mohol byť závažný hĺbkovo prekopávajúci nástroj trasoviska ropného chaosu.
Veľké očakávanie sa zmenšilo na obvyklý informačno-rekreačný film o praktikách v tomto biznise pretrvávajúcich už od 19. storočia. Základný príbeh je už dávno známy všetkým, ktorí čítajú a pozerajú veci o rope. Umierajúci šejk vlastniaci ropné zdroje, nerozvinutú ekonomiku a dvoch synov s rozdielnym postojom k využitiu ziskov sa snaží o prežitie. Volí kompromis a teda menej schopného syna postrčí na trón, kedže vie tento prikyvovať na správnych miestach pri vyjednávaniach so zástupcami ropných firiem. Všetko má samozrejme pod palcom centrála CIA v Langeley. Aj akcie v Libanone,  kde chodí s kožou na trh agent "Clooney", aj fúziu dvoch importérov ropy. Tak sa stane, že jej zámery na strednom východe radikálne menia cieľ a agent Clooney sa stáva nepohodlným.

Dôležitejšia je fúzia firiem, ktorou sa získa kontrola nad ropou v Kazachstane aj za
cenu privretia oboch očí nad korupciou. Clooney je na odstrel.Vyhrávajú chamtiví bystrí právnici a podnikatelia bez chrbtovej kosti. Na odstrel je samozrejme aj druhý odstrčený šejkov syn.
Na pozadí týchto udalostí sa odvíja ešte jeden príbeh zdanlivo nemajúci logickú
súvislosť s prípadom korupcie. Princ na odstrel, ďalší mladý nádejný americký odborník na ropu a jeho utopený syn sú protagonistami príbehu, ktorý sa dá čítať len medzi riadkami. Kto kontaktoval mladíka s princom? Pozvánka na party sa k nemu dostala náhodou alebo zámerne? Nebola to aj malá súkromná pomsta otca za syna utopeného v bazéne princovej vily? Súhra náhod môže byť zámerom, na ktorého začiatku aj konci je CIA. Možno som príliš podozrievavá a hľadám tiene súvislostí tam, kde nie sú. No zdá sa mi, že príbeh mladého obchodníka nie je dostatočne pospájaný s ostatnými dejovými líniami. Možno by stačila jedna krátka scénka, aby logicky zdôvodnila prítomnosť hereckej kreácie Matta Damona v scenári a film by získal hlavnú postavu a možno aj Oscara za ňu.
Formálne je film kvalitne rozhádzaným pucle na začiatku a nie celkom kompletným obrázkom na jeho konci. Film Syriana napriek hviezdnemu obsadeniu podľa mňa umelecky ani informatívne neprekročil doteraz dosiahnuté kvality filmov tohto typu.
A ešte niečo: V rámci udalostí v scenári filmu sa činnost Hizballáhu spočívajúca vo výrobe samovražedných atentátnikov ropných zásobníkov javí len ako akt bezmocnosti a nesúhlasu s politikou ropných šejkov a ich poživačných následníkov... názory cirkevnej a laickej vrchnosti sú v rozpore. Kto vychádza z tohoto zápasu morálne bezzúhonnejší, bezmocný atentátnik alebo prepletenec ropných magnátov, právnikov a špionážnych centrál?
Divák, ktorý obsedel na sedadle až do predposlednej scény, keď nezamestnaný
Pakistanec s náložou na nose loďky mieri do zásobníkov ropy,  sa môže pri odpovedi na túto otázku cítiť dezorientovaný.
© čokomilka 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára